Onlinemarknadsföring, även känd som digital marknadsföring, använder internet för att marknadsföra ett företag och produkter eller tjänster. Det inkluderar flera taktiker som sökmotoroptimering (SEO), e-postmarknadsföring, marknadsföring på sociala medier och betald annonsering på webbplatser och andra digitala plattformar. Målet är att nå potentiella kunder via kanaler där de spenderar tid – online, på sociala medier eller söker efter lösningar på sina problem.

Digital marknadsföring har funnits ett tag, och dess tekniker utvecklas ständigt. Även om det kan vara en utmaning att hålla jämna steg, omfamnar smarta företag marknadsföringsstrategier online som passar deras målgrupper och ger dem värde. Rätt digital marknadsföringsstrategi kan hjälpa dig att få kontakt med dina potentiella kunder och köpare på rätt plats och vid rätt tidpunkt – och driva leads, försäljning och tillväxt.

För att göra detta måste du förstå vilka dina idealkunder är och var de tillbringar sin tid online. Du kan göra detta genom onlineundersökningar, personliga fokusgrupper eller feedbackförfrågningar. Att förstå vad som motiverar dina kunder att göra affärer med ditt företag – och vilka deras smärtpunkter är – hjälper dig att utveckla strategier som tilltalar dem och löser deras problem.

Ett annat sätt att lära känna din målgrupp är att analysera konkurrenternas data med hjälp av verktyg som Semrush. Detta gör att du kan skapa mer effektiva marknadsföringskampanjer som ger den högsta avkastningen för ditt företag. Du kan använda det här verktyget för att lära dig mer om dina konkurrenters marknadsföringsstrategi online – vilka sökord de riktar in sig på, hur de positionerar sig mot dig och mer.

Hur du får ut mesta möjliga av marknadsföringstjänster på nätet

Med tjänster för onlinemarknadsföring kan företag distribuera och spåra marknadsföringsinnehåll till sina kunder på en mängd olika sätt. Dessa inkluderar e-postmarknadsföring (som Mailchimp), hantering av sociala medier och betald reklam.Målet med dessa tjänster är att driva trafik och leads till ett företags webbplats eller andra digitala egenskaper, där de sedan kan omvandlas till betalande kunder. Till skillnad från offline-marknadsföring är onlinemarknadsföring mätbar och möjliggör konstant optimering av kampanjer. Detta gör det möjligt för företag att snabbt göra förändringar och förstå hur dessa förändringar påverkar deras verksamhet.

För att få ut mesta möjliga av dessa tjänster måste ett företag ha tydliga mål för sin marknadsföringsstrategi online. Dessa kan vara mätbara, som att registrera 100 nya kunder, eller de kan vara mer långsiktiga, som att öka antalet Twitter-följare eller öka varumärkeskännedomen.

Som ett resultat av detta varierar de marknadsföringstjänster som behövs för att stödja dessa mål från ett företag till ett annat. Vissa väljer att använda en heltäckande strategi som omfattar många av dessa tjänster, medan andra kan ha en mer begränsad plan.

De viktigaste tjänsterna för onlinemarknadsföring inkluderar Google Analytics, som hjälper företag att mäta sina framgångar och identifiera möjligheter till förbättringar. Andra populära marknadsföringstjänster online inkluderar verktyg för hantering av sociala medier, som Hootsuite och Buffer, som låter användare hantera flera sociala kanaler från en instrumentpanel. Slutligen erbjuder e-postmarknadsföringsplattformar som Mailchimp och Salesforce ett sätt att distribuera nyhetsbrev, erbjudanden och uppdateringar till prenumeranter. Dessa onlinemarknadsföringstjänster har också inbyggd analys som hjälper marknadsförare att övervaka kampanjprestanda och identifiera styrkeområden eller behov av förändring.

Vad är digital marknadsföring?

Digital marknadsföring är processen att använda onlinekanaler för att marknadsföra och sälja produkter eller tjänster. Det omfattar en rad olika aktiviteter, från att skapa innehåll och hantera sociala medier till att annonsera på sökmotorer och webbplatser. Det har blivit ett av de viktigaste fokusområdena för de flesta företag, och det är viktigt att ha rätt kompetens för att få ut mesta möjliga av dina ansträngningar.

Även om traditionella marknadsföringskanaler fortfarande är viktiga – tryckta annonser (tidningar och tidskrifter), sändningsannonser (TV och radio), direktreklam – har digital marknadsföring ökat i popularitet på grund av dess förmåga att spåra resultat mer effektivt. Detta gör det möjligt för marknadsförare att bättre förstå vilka typer av budskap som går hem hos konsumenterna, och det ger också värdefulla insikter om hur man bäst når ut till potentiella kunder.

Tänk dig till exempel att du är ett finansbolag och vill skicka ut ett specialerbjudande till personer som har tittat på din livförsäkring eller pensionsplan. Med traditionell marknadsföring skulle det vara svårt att veta om dessa personer svarade på din uppmaning – det skulle kräva manuell spårning via telefonregister eller kundprofiler. Men med digital marknadsföring kan du enkelt se vem som har interagerat med ditt innehåll via en plattform som Mailchimp, och sedan rikta in dig på dem i enlighet med detta.

Digital marknadsföring hjälper också till att jämna ut spelplanen för mindre företag som kanske inte har budgeten för att annonsera via traditionella kanaler. Till exempel kan sökmotormarknadsföring – där varumärken bjuder på nyckelord för att visa upp sina produkter i SERP när någon söker efter en relaterad fras – hjälpa ett litet företag att konkurrera med större konkurrenter om synlighet bland potentiella kunder.

Affiliate Marketing 101 – Så fungerar affiliate-marknadsföring

Med hjälp av affiliatemarknadsföring samarbetar en handlare med influencers för att marknadsföra produkter eller tjänster och få provision på försäljningen. Detta är ett populärt sätt för e-handels- och SaaS-företag att nå nya målgrupper utan kostnaderna för traditionell marknadsföring eller pay-per-click-annonsering.

En affiliate-marknadsförare sammanställer en katalog med produkter eller tjänster att marknadsföra, i allmänhet i enlighet med målgruppens intressen. De skapar sedan innehåll kring dessa produkter för att uppmuntra klick och konverteringar. En affiliatemarknadsförare kan till exempel skriva ett blogginlägg om de bästa vinterjackorna för kvinnor, med flera olika produktlänkar från Amazon. När någon klickar på en av dessa länkar skickas shopparen till Amazon och en liten cookie (spårningskod) lagras på deras enhet så att affiliaten får kredit för försäljningen.

Som en allmän regel, om en affiliate vill öka sina chanser att tjäna en provision på ett köp, bör de fokusera på att skapa högkvalitativt innehåll där affiliate-länken passar in naturligt. Helst bör detta innehåll lösa publikens problem eller svara på deras fråga på något sätt.

Detta tillvägagångssätt har den extra fördelen att det bygger upp publikens förtroende, ökar engagemanget och genererar återkommande besökare. Som ett resultat är det en mycket effektiv långsiktig intäktsstrategi. Affiliates kan också använda sociala medier för att marknadsföra sina artiklar och generera organiskt engagemang med publiken. Om affiliaten har resurserna kan de dessutom köra betalda annonser på plattformar som Facebook eller Google för att driva ytterligare trafik till sin webbplats.

Skapa en stark strategi för marknadsföring online

Onlinemarknadsföring sprider varumärkesbudskap via bilder, text och video för att engagera kunder på olika digitala plattformar. Det är ofta mer kostnadseffektivt än traditionella marknadsföringsstrategier och kan generera mätbara resultat. Digitala kanaler möjliggör också realtidsövervakning för att justera kampanjens genomförande efter behov.

För att skapa en marknadsföringsstrategi online krävs en tydlig förståelse för målgruppen. Detta börjar vanligtvis med marknadsundersökningar eller tidigare försäljningsdata. Genom att segmentera målgruppen i personas kan man sedan skapa marknadsföringsmeddelanden och innehåll som direkt svarar mot deras unika behov. Ett skönhetsmärke som vill nå äldre kvinnor kan till exempel skapa sminktutorials och sponsrade annonser på Instagram med den här målgruppen i åtanke.

Utöver att marknadsföra produkter och tjänster kan digital marknadsföring användas för att etablera varumärken som tankeledare inom sitt område. Detta kan göras genom bloggar och inlägg i sociala medier som ger information som en kund tycker är värdefull. Det kan också åstadkommas genom att skapa ett bibliotek med vitböcker och andra tekniska dokument som finns tillgängliga på företagets webbplats.

Onlinemarknadsföring kan också användas för att driva trafik till företagets webbplats via betalda metoder som sökmotoroptimering (SEO). SEO innebär att man implementerar regler och riktlinjer som är utformade för att hjälpa en webbplats att rankas högre på resultatsidorna i en webbsökning, samt att förbättra kvaliteten på webbplatsens innehåll. Det är viktigt att förstå att dessa riktlinjer ständigt förändras och att en stark marknadsföringsstrategi måste byggas upp kontinuerligt.

Vad är onlinemarknadsföring och hur kan det hjälpa ditt företag?