När du startar din webbplats i wordpress har du en fullständig kontrollpanel som låter dig styra hur din webbplats ser ut och fungerar. Du kommer också att använda kontrollpanelen för att uppdatera ditt innehåll och lägga till nya funktioner som ett kontaktformulär eller en blogg. Menyn till vänster ger enkel åtkomst till allt du behöver för att bygga och hantera din webbplats. Om du håller muspekaren över ett menyalternativ visas en undermeny med fler alternativ.

WordPress är en flexibel och användarvänlig webbplattform som är idealisk för nybörjare. Den kräver ingen examen i datateknik och har ett enkelt gränssnitt som gör det enkelt att bygga och lägga till innehåll. Att lägga till ett nytt tema, till exempel, kan ta bara några minuter. WordPress låter dig också installera plugins som ger din webbplats avancerad funktionalitet. När du har byggt din webbplats hjälper WordPress dig att se till att ditt innehåll lätt hittas av sökmotorer. Plattformen stöder alla större medietyper, inklusive bilder, videor och text, och levereras med verktyg för sökmotoroptimering. Med dessa kan du förbättra webbplatsens prestanda och rankas högre på sökresultatsidorna.

WordPress är ett programvaruprojekt med öppen källkod. Dess community av tusentals utvecklare samarbetar ständigt för att bygga och förbättra programvaran. Detta är en fördel eftersom det eliminerar behovet av omfattande kodningskunskaper och innebär att du alltid kan bygga och driva din webbplats med de senaste funktionerna.

Vad är en WordPress-webbplats?

WordPress är ett innehållshanteringssystem som gör det möjligt för användare att skapa alla typer av webbplatser. Det har ett grafiskt användargränssnitt och är mycket lättare att använda än att handkoda en webbplats från grunden. Det är också otroligt skalbart och kan hantera webbplatser av alla storlekar. WordPress används av företag, bloggare, konstnärer, ideella organisationer och andra organisationer. Det är gratis att ladda ner och innehåller en mängd olika plugins som kan anpassas för att passa webbplatsägarens behov.

WordPress-webbplats

En WordPress-webbplats är alla typer av webbplatser som använder WordPress innehållshanteringssystem (CMS). Det inkluderar både backend (där användare loggar in för att göra ändringar och lägga till nytt innehåll) och frontend (den synliga delen av webbplatsen som besökare ser när de besöker webbplatsen). WordPress är en otroligt populär plattform som driver 35 % av alla webbplatser på Internet. Detta är mer än dubbelt så stor andel som drivs av andra innehållshanteringssystem, såsom Squarespace och Wix.

Webbplatser som byggs med WordPress kan vara allt från en blogg till en företagswebbplats till ett forum till en portföljwebbplats till en evenemangswebbplats. De kan även vara en medlemswebbplats som kräver att användarna loggar in eller betalar för att komma åt vissa sidor eller inlägg. WordPress har ett starkt fokus på SEO och gör det enkelt att optimera en webbplats för sökmotorer. Det har också en rad verktyg för att se till att innehållet är välformaterat och lätt för besökare att navigera. Väggar av text kan vara avskräckande för läsarna, så det är viktigt att bryta upp dem med bilder och listor.

WordPress vs Bloggar – Vad är skillnaden?

  1. WordPress är den klara vinnaren när det gäller marknadsandelar för CMS.
  2. Dess popularitet har skapat ett blomstrande ekosystem av plugin-program och designers.
  3. Poster är utformade för att vara aktuella nyheter eller informationsuppdateringar jämfört med det mer ”vintergröna” innehållet på sidor.
  4. Poster kan kategoriseras, taggas och innehålla en datum/tidsstämpel i URL:en.

Vad du ska leta efter i WordPress Hosting

När du använder wordpress hosting kommer din webbplats att vara optimerad för WordPress-plattformen och ha funktioner som gör den enklare att använda. Några av dessa inkluderar specialiserad kundsupport, WordPress-installation med ett klick och automatiska uppdateringar. De bästa hostingleverantörerna för WordPress erbjuder en mängd olika planer för olika användare. Om du är ny på WordPress kan det vara klokt att börja med en grundläggande hanterad plan. Vissa av dessa paket kommer med en gratis domän och är billigare än andra hanterade hostingpaket. Andra har mer avancerade verktyg för WordPress-specifik optimering och säkerhet.

Vissa WordPress-värdar erbjuder också dedikerade servrar för webbplatser som kräver en större mängd lagring och bandbredd. Dessa är idealiska för högtrafikerade webbplatser. Några av dessa värdtjänster inkluderar säkerhetskopior för din webbplats, ett gratis SSL-certifikat och teknisk kundsupport. De kan också optimera din webbplats för bättre prestanda.

Till exempel erbjuder WP Engine en hanterad hostingplan som är idealisk för e-handelswebbplatser, medlemskapswebbplatser och nyhetspublikationer. Företagets servrar är optimerade för WordPress och de erbjuder support dygnet runt.

Ett annat bra val är Flywheel, som erbjuder en billig hanterad WordPress-plan. Paketet innehåller funktioner som är utformade för att förbättra WordPress prestanda, inklusive en förbättrad version av PHP-minnet. Den innehåller också automatiska uppdateringar och ett CDN. Andra funktioner inkluderar en staging-miljö och utvecklarverktyg. Företaget har tre huvudsakliga supportkanaler: e-post, telefon och livechatt. De tillhandahåller också guider och handledning för vanliga problem.

Välj rätt mall för din webbplats

WordPress är en populär plattform för bloggar, webbplatser och e-handelssajter. Den möjliggör en mängd olika visuella anpassningar och funktionsförbättringar genom sina teman. Teman är i huvudsak fördefinierade mönster som dikterar utseendet på din webbplats och dess sidor. Du kan installera och aktivera ett tema via sidan Utseende > Teman i din instrumentpanel.

Det finns två typer av wordpress-mallar: multifunktionella och nischade. Ett multifunktionellt tema är utmärkt för byråer och utvecklare som vill kunna förvandla basmallen till vilken typ av design som helst för vilken bransch som helst. Ett nischtema är mer fokuserat på en bransch och innehåller funktionaliteten för att matcha. Vissa teman kräver att du installerar ytterligare plugins för att få vissa funktioner att fungera. Detta kan göra koden tung och påverka din webbplats laddningshastighet. Det är bäst att undvika detta.

Lovecraft är ett enkelt bloggtema som fokuserar på läsbarheten av ditt innehåll genom att använda en neutral bakgrundsfärg och serif-teckensnitt. Dess layout är responsiv, och den erbjuder en sidmall i full bredd som tar bort sidofältet för att hålla ditt innehåll så rent som möjligt.

Du kan också använda en WordPress-sidbyggare för att anpassa webbplatsens visuella design. WordPress standardbyggare är enkel, men dra-och-släpp-sidbyggare från tredje part erbjuder avancerade funktioner för visuell design. Dessa verktyg kan göra din webbplats mer attraktiv, lättare att navigera och lättare för dig att uppdatera.

Vad gör en WordPress-utvecklare?

En WordPress-utvecklare ansvarar för backend- och frontend-utvecklingen av en webbplats, samt för att skapa WordPress-plugins och teman. De felsöker också problem och ser till att webbplatsen lever upp till branschstandarder. Jobbet kräver kodningskunskaper och kunskaper om HTML, JavaScript och PHP. De måste också veta hur man använder WordPress API. Det är viktigt för en WordPress-utvecklare att ha ett analytiskt sinne och kunna tänka logiskt. Detta beror på att WordPress är intuitivt, men det är en mycket vänsterhjärnorienterad mjukvaruplattform. De som är mer högerhjärnorienterade kommer att ha svårare att lära sig det. Men när de väl har vant sig vid det är det ett mycket enkelt program att lära sig.

Det finns ett antal sätt att bli wordpress-utvecklare, men de flesta utvecklare börjar med att ta en kandidatexamen i datavetenskap eller ett liknande område. De kan sedan ta onlinekurser eller delta i ett bootcamp för webbutveckling för att lära sig de nödvändiga färdigheterna. Det tar vanligtvis ett till två år att bli en fullt kvalificerad wordpress-utvecklare.

Att skapa WordPress-plugins och teman är inte en lätt uppgift. Det är viktigt att en wordpress-utvecklare skapar en utvecklingsmiljö för att testa sitt arbete innan det laddas upp till WordPress repository. Detta sparar tid och ökar kvaliteten på deras produkt. De bör också vara medvetna om att deras arbete måste överensstämma med GNU General Public License (GPL) eller motsvarande. Beroende på deras specialitet kan en wordpress-utvecklare tjäna en hög inkomst. De kan också vara berättigade till förmåner som sjukförsäkring och betald semester. De kan välja att vara frilansare eller arbeta som heltidsanställda.

Så här startar du en webbplats i WordPress