WordPress är en plattform med öppen källkod som används av en stor grupp människor, inklusive bloggare, utvecklare, designers och företagare. WordPress är utformat för att vara användarvänligt och tillgängligt för användare med begränsad teknisk kunskap. Det har en stor community av support och resurser för att hjälpa användare att felsöka problem. Det är också mycket utbyggbart och kan anpassas med ett brett utbud av gratis eller betalda plugins.

Programmet kan användas för att bygga nästan vilken typ av webbplats som helst. Det är mycket mångsidigt och kan rymma allt från en personlig blogg till en fullfjädrad webbplats på företagsnivå. Dess flexibilitet beror delvis på att det är modulärt, vilket gör att användare kan lägga till funktioner genom att installera appar (så kallade ”plugins”) på sin webbplats. Den är också mycket responsiv och fungerar bra på alla enheter, från stationära datorer till surfplattor och mobiltelefoner.

Poster och sidor är de två huvudtyperna av innehåll i wordpress. Sidor används i allmänhet för tidlöst, allmänt och vintergrönt innehåll som din About-sida eller kontaktsida. Inlägg är mer dynamiska och används främst för saker som bloggartiklar och nyhetsmeddelanden. De har ett datum kopplat till sig och kan organiseras efter kategorier, taggar och permalänkar.

Att skapa en artikel i WordPress kan göras med hjälp av den visuella redigeraren eller textredigeraren. Den visuella redigeraren är mycket lik Microsoft Word och låter dig se de formateringsändringar du gör återspeglas i din artikel i realtid. Textredigeraren är mycket mer teknisk och kräver att du använder HTML-kod (ett programmeringsspråk för datorer) för att skapa din artikel.

Så här hanterar du innehåll på en WordPress-webbplats

  • WordPress låter användare hantera innehåll via en instrumentpanel som presenterar information för varje sökväg på webbplatsen (oavsett om det är ett inlägg eller en sida).
  • Det gör det enkelt att lägga till, ändra och uppdatera artiklar.
  • Sidor har statiskt innehåll och kan kapslas genom att göra en sida till ”förälder” för en annan.
  • Sidor kan inte utnyttja kategorier, taggar och författare som inlägg kan.

WordPress-värd – Vad en bra värd kommer att göra för dig

En bra hostingleverantör för wordpress hjälper dig på olika sätt – från att hålla din webbplats säker till att göra den snabb och se till att den är tillgänglig för alla. Det kommer också att hantera säkerhetskopior och ge dig ett enkelt sätt att göra tema- och pluginuppdateringar med ett klick direkt från din adminpanel. Detta är särskilt användbart för nybörjare som inte vill spendera mycket tid på webbplatsunderhåll och hellre vill fokusera på sin verksamhet.

En väl vald värd kommer dessutom att ge dig support som är lyhörd och hjälpsam när du hanterar eventuella tekniska problem. Detta kan vara en stor fördel eftersom det kan vara en stressig process att bygga och underhålla en webbplats. Dessutom kommer ett bra webbhotell att erbjuda guider om hur man använder deras tjänst och göra det lättare för icke-tekniska användare att komma igång.

Vissa leverantörer, som GoDaddy, är ökända för smygande merförsäljning och andra fallgropar som kan överraska deras kunder. De är till exempel kända för att ta betalt för saker som de inte behöver (som uppgradering av PHP-versioner), begränsa antalet webbplatser per konto eller helt enkelt dölja informationen för kunderna.

De bästa webbhotellen håller utkik efter eventuella WordPress-specifika säkerhetsproblem och uppdaterar sina servrar därefter. De kommer också att ha ett team av experter som kan hjälpa dig att fixa din webbplats om den blir hackad eller har andra problem. Dessutom kommer en bra WordPress-host att göra det enkelt för dig att sälja vidare deras tjänster och skapa en extra intäktsström för ditt företag.

Vad är WordPress-mallar?

En mall är en fil som genereras av ditt WordPress-tema för att styra hur innehållet på specifika sidor och inlägg ska visas. Strukturen på mallarna varierar från ett tema till ett annat, men kärnuppsättningen av funktioner som används för att hämta informationen från databasen och visa den på webben är alltid densamma.

Det finns många filer som utgör ett WordPress-tema, var och en tjänar ett visst syfte. Det finns till exempel PHP-filer som innehåller den kod som behövs för att tala om för andra filer vad de ska göra, CSS-filer som ändrar hur datautformningen görs och bildfiler (JPG, PNG eller GIF) som används för att representera sidhuvud och bilder.

Teman fungerar genom att sätta ihop alla dessa enskilda delar för att skapa en helhet som är större än summan av dess delar. Teman har många olika delar, och varje gång någon begär en sida eller del av din webbplats, WordPress räkna ut vad som ska visas dem på grundval av en fastställd ordning som kallas mallhierarkin.

Mallfilerna kan redigeras med hjälp av en temabyggare för WordPress, eller så kan du redigera dem direkt via mappen /wp-content/themes/your_theme/templates. I båda fallen måste du veta vad du gör, så du bör använda en textredigerare. Du kan också komma åt mallarna från ditt adminområde genom att navigera till Utseende >> Temafilredigerare. Temafilredigerare har en liveförhandsgranskning av hur din webbplats kommer att se ut, så att du kan få en känsla för hur det kommer att bli innan du sparar ändringar i filerna.

Hur du blir en WordPress-utvecklare

En WordPress-utvecklare är en professionell person som hanterar infrastrukturen och ekosystemet för WordPress-webbplatser. De kan fokusera på att förbättra kärnprogramvaran eller skapa nya produkter, såsom plugins och teman. I vissa fall hjälper de även kunder att bygga och anpassa sina webbplatser. Denna karriär kräver kodningsexpertis och förtrogenhet med WordPress API, som driver plattformens back-end.

Det finns flera vägar till att bli WordPress-utvecklare, men de flesta arbetsgivare kräver minst en kandidatexamen. Många utvecklare får färdigheter genom självstudier eller en bootcamp för webbutveckling. Vissa väljer också att gå med i en WordPress-community och söka mentorskap från mer erfarna yrkesverksamma. De som vill arbeta självständigt kan frilansa för byråer eller skapa sin egen WordPress-verksamhet. Även om denna väg har sina fördelar, varnar Bearne för att det är utmanande att generera konsekventa inkomster om du inte har mycket tidigare erfarenhet under ditt bälte.

En wordpress-utvecklare kan också börja med att bygga en portfölj för att visa upp sitt bästa arbete. Han eller hon kan använda detta för att locka kunder. Dessutom kan han eller hon lägga till portföljen i sitt CV.

Grunderna för WordPress